Over Bart Groothuis

Bart Groothuis Bart Groothuis (1961) is organisatieadviseur. Vanuit zijn adviespraktijk GroothuisAdvies helpt Bart professionals met het vergroten van hun commerciële slagkracht, door het geven van (boek)presentaties, trainingen, workshops, coaching en advies. Daarnaast is Bart auteur. Hij heeft inmiddels drie boeken op zijn naam staan en hij schrijft columns voor diverse bladen en websites.

Bart werkt zelf als adviseur bij M&I/Partners in Zeist. Vanuit M&I/Partners wordt Bart ingezet bij non-profit organisaties en richt hij zich op IT-Governance vraagstukken.

Meer lezen over Groothuis Advies en Bart Groothuis in de media.

M&I/Partners

Vanuit M&I/Partners houdt Bart zich bezig met (Interim)Management en advies. Voor sommige mensen lijkt dat een vreemde combinatie, maar voor Bart is deze combi heel logisch. Bart vindt het leuk om bij een klant te onderzoeken wat er aan de hand is en hierover te adviseren. En helemaal leuk als je dan als (interim)manager ook je eigen advies/verbeterprogramma mag uitvoeren.

In al de jaren dat Bart in het adviesvak zit heeft hij natuurlijk ook heel veel geleerd. Eigenlijk vooral van 'verkopers'. Waar 'adviseurs' vooral problemen of obstakels zien, zien 'verkopers' vooral kansen en uitdagingen. Adviseurs zijn 'de ideale verkoper' als ze meer van het elan en 'het kansen zien' van verkopers over nemen. En daarover heeft Bart twee boeken geschreven: 'Verkoop jezelf' en 'Creëer een band met je klant'. Boeken, geschreven door een adviseur, voor andere adviseurs, waardoor ze nog betere adviseurs kunnen worden.

In 2017 is Barts derde boek verschenen 'Het is grijs en het schijt op je kop'. Dit boek gaat over de directe impact van het gedrag van de manager op de houding (klantvriendelijkheid) van zijn medewerkers. Een bureaucratische manager 'kweekt' bureaucratische medewerkers. Een lompe manager 'kweekt' lompe medewerkers.

Vanuit M&I/Partners is Bart actief in de (non)profit sector, op het snijvlak van Management en Informatie(voorziening). In veel organisaties heerst grote ontevredenheid over de IT. Men is ontevreden over 'alles' wat met IT te maken heeft: de service van de IT-afdeling, de applicaties die onvoldoende aansluiten bij de bedrijfsprocessen, de vele storingen. Tegelijkertijd draait de IT-afdeling overuren, maar kan het 'nooit goed doen'. Bart helpt deze organisaties los te komen uit dit 'moeras van IT-ontevredenheid'. Vaak door te beginnen met het ontwikkelen van een duidelijke visie op IT: Hoe moet IT de strategische doelstellingen van de organisatie ondersteunen? Wat wil de organisatie bereiken met IT? Hoeveel geld hebben we daar voor over? En wat betekent dit dan voor de IT-afdeling? Na het ontwikkelen van de visie helpt Bart bij het implementeren er van: als verandermanager of interim Informatie- of IT-manager.

Bart is een zeer ervaren, resultaatgerichte (project)manager en adviseur met een specifieke focus op de Zorgsector, met brede en diepgaande kennis van zowel primaire als ondersteunende processen in de zorg. Bart verstaat de taal en cultuur van de zorgsector. Men noemt Bart wel een bruggenbouwer, omdat hij goed weet om te gaan met de onvermijdelijk optredende weerstanden bij complexe veranderkundige processen. Bart vindt het boeiend en leuk om te werken op het snijvlak van organisatiebesturingsvraagstukken, informatievoorziening en procesinrichting. Al in de beginjaren negentig was Bart bezig met het thema: Elektronisch Patienten Dossier (EPD). Bart kan met recht zeggen dat hij een diepgaande specialisatie heeft op dit thema. In alle werkzame jaren heeft Bart ook het nodige gepubliceerd in diverse vaktijdschriften.

Loopbaan van Bart

Vanaf 2010 werkt Bart als principal adviseur bij adviesbureau M&I/Partners is Zeist. Bart is trekker van de GGZ-adviespraktijkgroep en richt zich op thema's rond IT-Governance.

Van 2008 tot 2010 heeft Bart bij PinkRoccade Healthcare gewerkt als lid van het Managementteam van de business unit GGZ.

Van 2006 tot 2008 heeft Bart bij ConQuaestor Management Consulting gewerkt als Managing Consultant. In korte tijd heeft hij daar een goed lopende adviespraktijk opgezet specifiek gericht op de gezondheidszorg.

Daarvoor heeft Bart gewerkt in een lijnfunctie bij Altrecht, een grote instelling voor Geestelijke GezondheidsZorg (GGZ). Van 2000 tot 2006 was Bart hoofd InformatieVoorziening met daaronder vallend onder andere de IT-afdeling en het EPD-project.

Bart is zijn IT-loopbaan begonnen als systeemanalist/programmeur bij een klein systeemhuis. Na zijn overstap naar een grote computer- en softwareleverancier (ICL), is hij binnen de afdeling systeemontwikkeling snel doorgegroeid tot informatie-analist. Vervolgens heeft hij diverse functies bekleed; projectmanager, businessconsultant, interimmanager. Bart wordt wel de 'geestelijk vader' van X/Mcare genoemd; een succesvol ZorgOndersteunend GGZ-Systeem. Halverwege de jaren negentig heeft Bart, nog steeds bij dezelfde IT-leverancier, samen met een collega een succesvolle adviesunit opgezet. Dat waren Barts eerste stappen in het adviesvak en ook toen al op het snijvlak organisatie-inrichting/procesinrichting/informatievoorziening.

Een uitgebreid CV kan op aanvraag worden toegezonden. Neem daarvoor s.v.p. contact op.